Leijahiihtokurssi on talvisin tarjolla oleva kurssi jossa sinulle tarjotaan tiedot ja taidot millä voit jatkaa lajia eteenpäin itsenäisesti. Tämä harrastus vaatii tuulta, joten ilmoittauduttuasi otamme sinuun yhteyttä ja sovimme ajankohdan kurssille tuulen ollessa suotuisa! =)

LEIJALAUTAILU?

Leijalautailu (engl. kiteboarding) on yleisnimitys 1990-luvulla kehittyneelle harrastukselle, jossa riittävän isoa vetoleijaa käytetään liikuttamaan harrastajaa vedessä pienen laudan päällä.Leijalautailu jakautuu useisiin alalajeihin, sillä leijan kehittämää vetoa voidaan käyttää liikkumiseen vedessä, lumella tai maalla. Suomessa voit harrastaa lajia ympäri vuoden. Talvella käytetään suksia, lumilautaa sekä luistimia ja kesällä välineenä toimii vesilauta. Laji on todella monipuolinen, näin se sopii kaikille ikään, sukupuoleen tai fyysiseen kuntoon katsomatta.

Leija toimii samalla tavalla kuin esimerkiksi lentokoneen siipi, aiheuttaa nostetta, näin myös kevyellä tuulella harrastaminen on mahdollista. Leijalla pystyy ajamaan myötä-, sivu-, sekä yllättävän jyrkästi jopa vastatuuleen, näin laji tarjoaa loistavan mahdollisuuden harrastaa retkeilyä vaikkapa tunturissa leijan avulla.

Extreme- henkisille ihmisille löytyy lajista varmasti haastetta. Pääset tuntemaan, miltä tuntuu hypätä hallitusti leijan nostamana huimiin korkeuksiin sekä tekemään erinäisiä temppuja, joihin pääset sitten kokemuksen karttuessa itse tutustumaan.

MISSÄ TALVIKITEILYÄ VOI HARRASTAA

Harrastaa voi lähes missä vain avaralla paikalla. Yleisimmät harrastuspaikat sijaitset talvella järven tai meren jäällä, pellolla tai vaikka tunturissa. Kunhan vain tuuli pääsee puhaltamaan, muuta et tarvitse. Kuopiossa Kallavesi tarjoaa loistavat mahdollisuudet harrastamiseen ja eri tuulensuunnille löytyy useita spotteja. Suosituin paikka on keskustan tuntumassa oleva Itkonniemen jäätie, jossa myös aloittelijan on helppo ottaa tuntumaa lajiin. Tahkolla Syvärin jäällä sopivat tuulen suunnat ovat rajallisemmat, mutta sopivana päivänä kurssit onnistuvat myös täällä.

MILLAISIA VÄLINEITÄ KITEILYYN TARVITAAN?

Kiteilyyn tarvitset leijan, puomin naruineen, kiteilyyn tarkoitetun trapetsin sekä laskuvälineen (sukset tai lumilauta).

Leijatyyppejä on kahdenlaisia; patjaleijoja sekä pumpattavia leijoja. Patjaleijat soveltuvat erityisesti talviharrastukseen, kun taas pumpattavat leijat soveltuvat parhaiten ympärivuotiseen harrastukseen. Kummaltakin leijalta löytyy omat käyttäjäkuntansa. Leijakoululla käytetään kursseilla pumpattavialeijoja. Kypärä on kiteilijän tärkein suojavaruste, niin kesällä kuin talvella. Talvella suositellaan myös käytettävän kyynär-, ja polvisuojia sekä selkäpanssaria.

Varaa kurssi tästä –> https://surfsavo.net/leijahiihtokurssi/